Integrated Video: Fremtiden for digital video

  • POV’s
  • March 22, 2024
  • Kent Rygaard

Markedet for video har udviklet sig voldsomt i de seneste 10 år. Et vidnesbyrd om dette er faktummet, at 2022 blev det første år, hvor digital video overgik traditionelt TV i Danmark. Den viden har vi fra de dygtige folk hos DR Analyse, der årligt udgiver en bredtfavnende rapport om danskernes gamle og nye medievaner – de forudsigelige og dem ingen havde set komme. Tro det eller ej – vi har faktisk allerede skrevet en artikel, der kaster lys på danskernes videovaner i 2023, som præsenteret af DR’s Medieudviklingsrapport. Den kan du læse her.

Det er dog ikke kun i Danmark, hvor vindene vender i videolandskabet. Det anslås, at der er i 2023, var 3,48 milliarder digitale videoseere på globalt plan. Dette er en stigning på 25% siden 2019, hvor der blot var 2,78 milliarder seere. Der er altså tale om et marked i (fortsat) eksplosiv udvikling.

Overgangen til digital video giver dog også nogle nye udfordringer for os som annoncører. Dette skyldes, at de nye vaner adskiller sig markant fra de traditionelle vaner, som vi har været så familiære med fra TV’ets storhedstid.

Da flow-TV var den primære måde at se videoindhold på, var mulighederne for forbrugerne begrænset. Det hele blev set på TV-skærme, og man var tvunget til at se indholdet, når det blev sendt. Som annoncør var det altså bare at finde de programmer, ens målgruppe var interesseret i, og så placere annoncer omkring disse. Lyder dejligt nemt, ikke?

I dag er virkeligheden en anden – og en langt mere kompleks en af slagsen. I nutidens videolandskab svømmer forbrugerne i muligheder. Og som et resultat heraf, er forbruget af video blevet spredt ud på tværs af et utal af platforme og skærmtyper. Det betyder, at ønsker du at fange din målgruppe, så handler det i høj grad om at lure, eller forstå, hvor og hvornår din målgruppe er til stede.

Lad os prøve at sætte scenen for en helt normal dag hos et vilkårligt individ i din målgruppe: Vækkeuret ringer og straks bliver Børsens E-avis hevet frem. 10 minutter i sengen må være nok, tænker de. På med tøflerne og ud i stuen.

Mens de spiser morgenmad, ser de måske Go’Morgen Danmark på sit TV, der med de rigtige skruer og lidt håb ikke er faldet af gipsvæggen endnu. I toget på vej til kontoret bliver 55-tommeren skiftet ud med telefonen på 6 tommer, hvor underholdningen står på YouTube.

Efter at være ankommet til kontoret, bliver individet måske eksponeret for en video, når de tjekker EB.dk for de nyeste opdateringer. I frokostpausen er der måske tid til kort at tjekke Instagram. Og efter en veludført og tilfredsstillende dag på kontoret er det tid til at slappe af.

Benene er lidt trætte, og uden fjernsyn i soveværelset bliver Netflix hevet frem på laptoppen.

Dette er formentlig ikke helt ved siden af, hvordan en almindelig dansker benytter sig af video i løbet af en normal hverdag. Alene i eksemplet bliver der benyttet fire forskellige skærmtyper, og forbruget er spredt yderligere over endnu flere platforme. Vi har nok endda glemt nogle.

Alle disse forskellige platforme har hver især deres egne samarbejder med forskellige DSP’er (Demand-side platforms). Det er netop disse DSP’er vi benytter, når vi ønsker at annoncere på en af de mange platforme, hvor din målgruppe befinder sig i løbet af dagen. Du kan se nogle af DSP’erne og de tilhørende platforme herunder:

 

Det er nemlig ikke muligt at købe ind på alle platformene gennem én DSP – nej nej, det havde været for nemt. De mange platforme er ofte bundet til en specifik DSP, hvilket betyder, at det hele bliver meget fragmenteret og silobaseret, når vi skal foretage vores indkøb. Hvis du f.eks. har et videobudget på 1 million, og du fordeler det ligeligt mellem de fire viste DSP’er, så er du låst fast på at bruge 250.000 kr. på hver af dem.

Det er altså ikke særlig agilt, og du får derfor ikke brugt dit mediebudget bedst muligt. For hvad nu hvis YouTube performer rigtig godt, men budgetter i den givende DSP, hvor YouTube indkøbes, er brugt? Ja, så er det ærgerligt.

Samtidig gør siloerne, at der er stor risiko for, at vi kommer til at overeksponere målgruppen. Der er muligvis sat en begrænsning på, hvor mange gange en bruger må se en given annonce, men du har ikke mulighed for at styre det på tværs af platformene. Så der er altså mulighed for, at målgruppen kommer til at blive eksponeret for dit budskab for mange gange på den samme kanal.

Integrated Video er løsningen

Hos GroupM er løsningen Intregrated Video: En holistisk tilgang, der ønsker at nedbryde det traditionelt silo-baserede videoindkøb. Det betyder, at i stedet for at få mindre budgetter øremærket til hver enkelt DSP, så handler Integrated Video-tilgangen i stedet om at have ét samlet budget for hele videoindkøbet. Det samlede budget gør, at vi nemt og gnidningsfrit kan allokere budget til de platforme, for derved at opnå størst mulig dækning og performance.

Men hvordan gør man lige det? Hos os er svaret vores internt udviklede propræitere AI platform. Denne platform er en dashboard-løsning, der nemt taler sammen med de eksisterende indkøbsplatforme (DSP’er) og deres algoritmer, ved at supplere indkøbsplatformene med optimerede budgetallkokeringsalgoritmer. På den måde kan vi altid sørge for, at annoncekronerne bliver kastet mod de platforme, formater samt medier, som leverer de bedste resultater (defineret af kampagnens KPI).

Det har flere fordele. For det første forenkler det optimeringen af kampagnerne. Med en silotilgang investeres et bestemt beløb, og så er det egentlig først bagefter, man kan gå ind og beregne, hvordan kampagnen har performet – og herefter bruge denne nyfundne viden til fremtidige kampagner.

En anden smart ting ved Integrated Video-tilgangen er, at du også har mulighed for at begrænse frekvens, så du ikke overeksponere brugererne. Igen hjælper vores egen AI platform, da den ved, hvornår den har ramt målgruppen det ønskede antal gange, hvorefter den vil allokere budgettet mod andre platforme, hvilket driver inkrementelle stigning i dækning.

På den måde undgår du overeksponering, og du rammer samtidig bredere i målgruppen. Dette betyder også, at du bruger dit mediebudget langt mere effektivt, da pengene bliver flyttet derhen, hvor de har den største effekt.

*Psst*… Læg mærke til, at YouTube og Netflix tilhører to forskellige indkøbsplatforme, og derfor normalt opererer med to separate budgetter – ikke med Copilot i passagersædet. Og dét er essensen af Integrated Video.

Vil du vide mere om Integrated Video og de mange muligheder gemt i Copilot? Så ræk ud til Kent Rygaard, Senior Video & Audio Specialist, på [email protected]